Tabung

6 August 2012

Penang Best ooOo Part 2

Kali nie sambugan cite Penang Best ooOo Part 2.. kalau part 1 kita sembang pasal makanan yang best2 dekat penang.. Part 2 nad nak cakap pasal lokasi yang best2.. sebab nad pasti tak semua yang tahu apa yang best dekat penang nie.. yang orang tahu penang nie ada pantai,ada jambatan.. haha.. so nad nak kongsi serba sedikit apa yang nad suka dengan korang okehhhhh... Sharing is Caring kan.. Lalala
Okeh.. tempat pertama nad nak kongsi dengan korang tak lain tak bukan Batu feringghi.. batu feringghi nie location dia dekat dalam pulau.. nad pulak area Butterworth.. jadi nak gi sana kita boleh baik Jambatan atau Feri.. nad selalu naik jambatan sebab takut naik feri.. (tak reti berenang) shhh... haha
Kedua gambar nie lokasi dia Batu Feringhi ok.. nice tak.. nice kan kan kan.. cantik sangat... wow! rugi kalau korang tak datang sini.. berbaloi baloiiiii.. cayalahhh cakap nad.. hehe
Opsss.. sori tersemak gambar nad... Hahahaha...gambar nie masa dekat batu feringhi la... di sebalik batu batu.. ku menempek untuk snap gambar nie.. dan time nie panassssss gilaaaa.. nasib cek tak gila lagi.. muka tengah tahan panas tu.. tapi sebab nak snap.. i control cun jek.. muahahaha
Heheh.. nie nad di samping kawan kuuu tersayang.,. (sayang sebab dia sorang je single lagi) nad datang sini dengan dia dan adikk nad yang 'degil' tu.. hehe.. cute tak kami..? kalau tak cute cakap je cute bagi sedap hati nad.. hahahaha
haaaaa.. si gadis baju biru nie nama dia Cik Aty.. diaa adik nad.. bukan adik angkat bukan adik tiri tapi adikk kandung sebapa seibu.. nad jelaskan macam tu sebab orang selalu tak nak caya kami adik beradik.. sebab rupa kami lain.. dan selalu orang cakap adik nad nie akak..nad pulak adik.. cis! habis nad kena buli dengan adik nad neh.. dia adik adikkan nad.. waaaaa...
Time nie tengah makan.. dekat sini ada gerai jual air kepala.. adoii.. typoo... Air kelapa laa... haha.. okk2.. sini ada jual air kelapa dan laksa.. so kami singgah2 makan dulu selepas dah puas bersnap snap dalam panas.. eh.. nie entry pasal nad or pasal lokasi penang.. soriii semuaaa sebab lari topikk...hahahahah
okkk.. semua pernah dengar komtar kan.. komtar salah satu tempat yang dah sinonim dengan penang.. dalam komtar nie actually dah takde apa sangat.. cuma sejarah dia je yang dah sebati dengan penang sebab tu Komtar tetap best !


Selain Komter,,Bukit Bendera pon best..korang boleh tengok seluruh pulau pinang dekat bukit bendera nie..

sambil2 naik benda nie..korang boleh la nikmati keindahan alam sekeliling.. cewahh... haha.. tapi kan nad gayat.. so nad takut nak naik benda nie sebenarnya.. muahahaha.. tak sanggup!
Cantikkk kan,,korang kena akui memang cantik kan.. untuk pengetahuan semua,,nad pernah naik sekali je benda nie.. sebab nad gayat!!!
ketaq lutut masa benda nie nak naik atas.. tolongggggg

Selain semua semua di atas,,rumah P.RAMLEE adalah salah satu tempat yang best,,nad bangga sebab jadi penduduk pulau pinang yang melahirkan seniman seperti p.ramlee..
Nie lagi satu gambar rumah arwah Seniman P.ramlee.. al-fatihah untuk beliau :)
Tropical Spice Garden pon ok jugak.. nad pernah masuk sini sekali masa nak photoshoot.. Harga dia tak dapat dikenalpasti sebab bukan nad yang bayar,, ngeh2...
nie gambar dekat dalam tropical spice garden.. dalam nie sesuai untuk photoshoot.. sebab suasana hijau nya yang nyaman dan cantik.. cuma sila bawak kipas tangan tu.. kalau korang datang tengah2 hari.. panasss cek oi.
haaa.. niee laaa feri pulau pinang.. tempat yang selalu orang berlakon.. mesti semua pernah tengok filem Anak Mami kan.. ada banyak scene berlakon dalam feri.. bestt ooOo..
Kalau gambar atas feri warna Kuning..yang nie pulak warna Biru.. ala..macam warna bendera penang la.. Putih Biru Kuning.. hehe.. tapi yang tak best nya kejap je feri nie.. sebab dekat je seberang sana dengan seberang sini..bagi nad kejap la.. bagi korang semua lama kot.. hehe

Kalau tadi Feri... Kali nie Jambatan Pulau Pinang.. satunya jambatan yang ada dalam malaysia nie kan.. yang paling sedih bila ada sesetengah pihak salah gunakan jambatan nie dengan nak bunuh diri dekat sini.. Aiyakk!! serammm aih.. tinggi kot nak terjun.. ee.. mintak simpang..
Yang nie pulak Jambatan Pulau Pinang Kedua,masih dalam proses..tapi nad tengok dah banyak siap.. tak sabar nak rasmi jambatan nie nanti.. tapi still terbayang2 filem 'final destination' yang jambatan runtuh tu.. erkk.. mintak jauhhh laa.. sorry la.. nad memang suka pikir bukan2.. hehe
 Aduhh.. dah lenguh dah jari jemariku.. hehe.. ok.. nie gambar terakhir yang nad kongsikan dengan semua.. sebenarnya macam macam lagi tempat menarik yang ada dekat sini.. tapi nad tak larat nak cite banyak2..kalau nak tahu sangat datang sendiri dekat sini dan alami.. setiap negeri ada keistimewaan masing masing dan nad dah kongsikan apa yang best dekat penang nie.. Thnx Reading.. rajin2 komen ok..sayang semua,..... Muahhhhh (mood gedik mai dah)hahaha

-Syarifah Nadia Syed Mohsin-

42 comments:

  1. Assalamu'alaikum..tudiaa depa cuti nuzul quran kot? Siap leh karang blog entry panjang2 lagi...hehee. Lawak la nad nie, ... baru tau nad ni fobia naik cable car Bukit Bendera..Heheh kalau nak ilang fobia tu, jom pi try cable car kat Langkawi plak...huhuhu.

    Pasai pantai2 tu, Nad tak promote pantai kat Mukah Head pun...kat sini air laut lebih bersih. (tapi la ni tak tau la jd mcm mana) hehe dulu abg pi camping satu malam kat situ. Best wooo. pakat masak maggie saja. Pastu pi tengok Rumah Api kat atas bukit. Fuyyo kenangan lama wooo kat situ.

    :)

    ReplyDelete
  2. Matahari : wslm.. hari nie cuti laa kan nuzul al quran.. nad nie dulu ada cita2 nak jadi penulis sebab tu suka taip n wat ayat karangan nie.. muahaha.. nad nie gayat tmpt tinggi taw.. hehe.. banyak sangat nak promote pon.. nad promote je yang mana nad taw .. mukah head tu tataw sngt.. haha

    ReplyDelete
  3. lorrr Nad gayat tempat tinggi noo... kesiannya...hehe tak leh la nk bawa nad pi naik Roller Coaster..hehe

    Hmmm... nak jadi penulis bukan susah nad. Nad Kena rajin baca saja, kemudian rajin tulis.Lihat penulis novel Harry Porter (J.K Rowling) tu pun hanya suri rumah sahaja... tapi dia minat menulis...nah skrg dia dah jutawan la Nad. :P

    Kalau nak lagi pandai, kena masuk kursus peulisan kreatif (menulis novel, cerpen dll). Kadang2 ade jer depa dok buat kursus mcm ni kat tempat abg.

    ReplyDelete
  4. omg..cantiknya kamo nad..!!licin je kulit..dah la cantik,tutup aurat plak tuh!siyes mak dengki okeh!!haha..bila la nk bertudung mcm nad?u r my inpired!btw,nad pakai skincare ape?buat la n3..hihi..plesh?

    ReplyDelete
  5. wah bestnya nampak Penang dari entry ni..
    kamu pun cantiks

    ReplyDelete
  6. matahari : bakat nad nie minat je bidang penulisan tapi takde bakat., hehe

    Fatin :ade entry pasal benda nad pakai tu.. lagi 1 nad takde pakai produk skincare ape2 la.. hehe..
    http://syarifahnadiaaljufry.blogspot.com/2012/06/assalammualaikum-dan-salam-sejahtera.html

    Nur : thnx nur sebab sudi singgah n follow nad..

    ReplyDelete
  7. foyo nad promote penang cayalah... hihih

    ReplyDelete
  8. jambatan ke-2 penang tu memang ohsem rekabentuknya

    ReplyDelete
  9. chieda : muahahaha.. opkoss la promote negeri kite sygggg... lol

    The malay : kan kan... cantik kan jambatan kedua tu..

    ReplyDelete
  10. cntiknye kamu!!!!!!..
    hye salam kenal dr atie..B2B dr pahang..

    alredi list u in my blog
    kee pin touch ya pretty!

    http://miszatie.blogspot.com/2012/08/wedding-progress-baju-nikah.html

    ReplyDelete
  11. miaazatie :salam kenal jgk awk cik zatie yg manissss... thnx sudi singgah sini..

    ReplyDelete
  12. salam kenalan nad, best jalan2 penang..
    nad cntik sngat, hihihi comei jew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. the shomel pon cantekkk n sweet sangat :) thnx sb sudi singgah sini ye..

      Delete
  13. Sakan nad melawat penang noh...
    btw, bkn sja nak amik hati
    Tapi nad mmg comel pun!!!!!!!!!!!!

    Jemput singgah...
    http://fienazzuki.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiena.. sake nak kongsi bestnyaa penang nie.. hehe..
      okk kjap g nad singgah blog fiena yek..

      Delete
  14. salam nad..nad, jom pi plaza gurney, penang..jom makan sama2 seoul garden lg sedapnya..hehe
    (x pasti nad suka atau tak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaah...boleh je.. tia nak belanja ke sygg?haha

      Delete
    2. hmm, belanja pun bole..tapi tunggu tia habis belajar..hehe

      Delete
    3. hahaha... takpe.. nanti dtg sini biar nad yg belanja tia ok :P

      Delete
    4. betul ke nie? yay yay..isya Allah..

      Delete
    5. ok syg..klu tia singgah sana nti, tia msj nad ye..hehe.. isnyaallah

      Delete
  15. Assalamualaikum.Nad..memang cantik...belum ada kesempatan lagi dtg Penang..InsyaAllah lain kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. thnx sebab memuji.. nad biasa2 aje.. ada masa nanti datang la melancong sini ye..

      Delete
  16. Pastinya banyak tempat menarik disana ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak sangt.. kena datang seminggu baru sempat nak g semua tmpt..haha

      Delete
  17. raya nanti alkisah balik BM.. kekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alkisahh orang sini ker? bm dekat je dengan tempat nad..

      Delete
    2. kampung alkisah kat BM.. sekarang bermastautin kat shah alam..

      Delete
    3. ohhh so sape je yg ade kt bm skrg nie..

      Delete
  18. mmg best pi penang... jen2 every g penang sbb study kt USM... next year last pi penang sebab final year sudah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh.. dlu stdy usm ek.. skrg dah abis ker?

      Delete
  19. aduhhh...teringat kisah taun lepas.dkat batu feringghi la kena ligan gan 3 ekoq anjing bersama kwn2...haha...pkul4 pg konon nak menikmati angin pntai...berpeluh lari lintang pukang.hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2... situ ade jugak anjing2 terbiar.. kena hati2.. hehe

      Delete
  20. lepak dan follow ye cik pah...

    ReplyDelete
  21. hmm 1st step kt blog ni tertarik pasl penang nie...awt la Mr Bolat ceq xpnh pn bwk p tmpt2 best nie....pnh skali jerk mkn mee udg kt sg ap tah namenye....so sweet la cik nad ni yer....org penang smua cun2 kn....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan mee udang sungai dua ker? orang penang ade yg cun n ade yg biasa jgk :) thnx sb sudi singgah ye..

      Delete
    2. ohhh bukan...ceq makan kat teluk kumbar....kedai tu kat kawasan perumahan...nad nnt citer r pasl pesta yg slalu ada kat penang tu klu ujg tahun...dh bape thn ceq pnh dgr jerk, tp xpnh g pn... :)

      Delete
    3. ha a.. camne laa bole tak teringat pasal pesta penang ek.. haha.. takpe tunggu bulan 12 baru bole cite pasal pesta.,hehe.. ooo makan kat teluk kumbaq ek.. nanti try dekat juru pulak..nasi goreng ketam sedap.. hehe

      Delete
  22. assalamualaikum.. makin lawa die... pekaba? selamat berpuasa

    ReplyDelete