Tabung

15 July 2013

Persiapan Pertunangan

Assalammualaikum
hihi.. akhirnya ada masa jugak nak berhupdate.. update singkat je sebab gambar dari photografer nad tak siap lagi.. dia cakap sebelum raya siap lah.. so lepas raya nanti nad update lagi la yek.. sabo2.. ramai kekawan nad tunggu cerita nad yang nie.. hihi.. tunggu gambar dah siap nanti laju2 nad update dekat korang ye.. Baiklah entry kali nie nad nak cerita dekat korang pasal persiapan pertunangan nad.. opkos lah ade persiapan bagai hah.. sekali je nak tunang kan... Kita mula dengan baju nad pakai tu ye.. kain tu nad beli dekat Jackel sungai petani.. ada 4 jenis kain okeh.. sebab nad liningkan baju nad tu.. so harga nyaa memang nak pengsan jugak lah.. tapi sebab baju boleh pakai raya nanti so redha jelahhh... habis duit gaji ai. sob2... *lapairmata .. kain nie nad beli bulan 4.. awal 2 bulan gitu..


Lepas je siap beli kain tunang terus nad cepat2 gi tempah dekat aunty cina nie butik fiona dekat permatang pauh.. kedai aunty nie ok tapi dia jahit besar baju nad nie.. kain sampai kena lipat 3 x ok.. sob2.. baju pon besar,, 2x nad fitting dekat dia tapi besar jugak sikit.. ada patut dia salahkan nad pulak.. dia cakap berat badan nad turun sebab tu baju tu beso.. pulakkkk... nak marah terus tak jadi.. kihkih... harga pon berpatutan jugak lah.. baju pulak nad tempah bulan 5.. so awal sebulan laaa.. Alhamdulilah baju siap jugak dalam masa sebulan tu..hihi

 Masa nie tengah fitting baju dekat butik cina nie.. rasa macam besar lagi dekat lengan dan kain tapi malas nak cakap bebanyak amik jelah terus.. mula sekali plan nak buat baju warna peach dan biru sebab ada tengok dekat google macam cun je kan.. tapi bila sampai dekat jackel tak jumpa pulak kain lace warna biru yang cantik so terus decide nak tukar ke warna hijau.. mula tu rasa macam pelik jugak lah peach dan hijau.. tanya pendapat kekawan semua cakap eh masuk ke.. sesuai ke.. tapi oleh sebab nad tak pernah nampak lagi dengan mata nad warna peach dan hijau so nad buat keputusan nak ambik risiko nie.. guna peach dan hijau sambil berdoa agar baju nad cantik dan tak pelik.. happy sangat tengok baju nad cantikkkk dan cun je warna peach dan hijau.. lega sangat time tengah fitting nie.. hihi..

Persiapan kedua mini pelamin.. penting jugak sebab nad tak buat dekat dalam rumah nad tapi buat dekat dewan dalam taman rumah nad nie.. iyelah kalau buat dalam rumah memang sah2 lah tak muat rombongan lelaki yang nak datang.. kekawan nad lagik.. adik beradik lagi... jiran2 lagi.. nasib lah ada dewan tu taw,, free je nak guna.. tapi dewan tu bersepah jugak.. Mama lahhh yang susah payah bersihkan dewan tu sebab nad kerja kan.. terimaa kasihh mama ! terharuuu ai taw.. hihi.. Mini pelamin nad booking dekat AtuZ wedding house dalam hujung bulan 4 gitu.. Oleh kerana nad ada kawan yang kerja dekat situ sooo nad pon guna lah taktik pujukk memujukk.. kihkih.. Alhamdulilah dapat jugak diskaun... harga memang berpatutan dan hasil pulak memang superb.. semua orang puji mini pelamin nad.. lepas tu ada juga suara2 halusss cakap dah macam pelamin nikahhh.. ahhhh ade nad kisah kan.. biarlahh dah kawan nad nak buat yang terbaik so tak kan nak tolak rezeki kan..  :)

Nie gambar sebelum siap.. yang tengah buat tu lah kawan nad.. hihi.. untung jugak ramai kawan dalam bidang perkahwinan nie taw.. semuanya menjadi mudah.. terngiang2 lagi cakap kawan nad nie.. 'hang jangan risau.. aku buat yang terbaik kat hang' .. haha iolsss so terharu taw.. sebab memang yang terbaik dia buat dekat nad.. 


Ini pulak selepas siap.. cantik kan.. masa nie tak buka lampu lagi sebab tu nampak suram sikit.. tapi lepas bukak lampuu memang cantik meletup2 lahhhh... terbaiikkk lah mini pelamin dari Atuz
.. nanti nikahh confirm2 ai carik u lagi rina.. buat pelamin nikah untuk ai pulak.. ngeh2..


hahhhh see... cantik kannnn pelamin ai.. abaikan nad  disitu... nampak kite demokkk ! tapi demi nak tunjuk mini pelamin nad yang cantik nad tunjuk jugak dekat uolss.. hihihi

Persiapan seterusnya door gift.. hihi.. alhamdulilah gift untuk tetamu di sponsor oleh maksu dan paksu nad.. nad cuma beli beg gift tu dan coklat sikit2 je.. total beg gift untuk tetamu 100 beg.. 50 beg cantik dan lagi 50 beg kurang cantik.. hihi.. tapi isi dalam tu sama je.. cuma 10 beg je special.. untuk keluarga tunang nad.. yang lagi 50 cantik tu untuk adik beradik tunang nad dan untuk rakan2 nad.. dan lagi 50 untuk jiran tetangga yang sudi hadir.. hihi

50 beg yang cantik.. beg nie nad beli on9 je dekat fesbuk.. harga 1 beg rm0.80 sen so nad beli lah 50 je.. masa tu ingat nak bagi 50 je sekali mama cakap tak cukup dan kena tambah lagi 50 beg so nad beli lagi 50 dekat Atuz.. dekat Atuz 50 beg rm7 je untuk yang ada ahli.. terkejut nad.. kenapa begitu murahhh ?? apakahhhh.. memang sangat berbaloi lahhh...


Isi dalam beg.. hihi. macam2 coklat ada.. barang hiasan pon ada jugak.. haha.. budak2 dapat nie memang hepi laa.. alhamdulilah beg gift nie habis.. siap tak cukup lagi.. 


Nie lagi 50 beg.. cantik jugak kan beg nie.. isi dalam tu sama je.. cuma yang bezanya bentuk beg jek.. hihi.. kotak tu nad ambik dekat opis nad.. untung jugak kerja courier nie.. kotak berlambak2 dekat opis.. muahahaa....


Masa nie malam sehari nak bertunang tuhh.. tengah buat packaging.. hihi.. masa nie nad dibantu oleh azie,aty,maksu dan mama..  coklat tu maksu buat sendiri.. sape yang nak order boleh order dekat maksu nad.. hihi .. yang kuih sepit tu paksu nad beli 1 tin dan bagi dekat nad.. memang terharu sangat lah...

Coklat dalam kotak cantik nie ada 10 bekas je.. so 10 beg jelah special yang nad bagi dekat keluarga tunang nad.. coklat sama je.. cuma bekas nie lah yang buat special sikit.. hihihik

Persiapan seterusnya Hantaran.. hihi.. nad dengan tunang nad cuma bertukar 7 dan 5.. nad bagi 7 keluaga tunang nad balas 5.. bekas nad beli dekat AtuZ jugak.. 1 bekas tu harga rm24 kalau tak silap.. nad beli 7 dan beli bunga nak hias dekat situ.. hihi .. bekas dan bunga nie hasil pilihan nad dan mama nad.. mula2 tu rasa macam mahal jugak bekas tu.. tapi dah hati berkenan so kena beli jugak lah.. biar mahal janji puas hati kan.. lagipun nanti abang nad atau adik nad boleh pakai lagi bekas tu.. so tak lah rasa rugi sangat.. hihi


Hah nie lah bekas yang nad beli tu.. mama nad yang decorate.. hihi.. cantik dan simple kan.. nad suka simple je.. tak suka penuh sangat dan tadaaaaaa.. inilah hasilnya.. bekas nie nad beli 7 ya.. ade sape nak sewa tak ? ahahaha.. gambar hantaran tak sempat nak tangkap pulak.. so kena tunggu gambar dari photographer nad lah.. yang penting semua hantaran nad adalah si sponsor oleh kakak,mama,kwn2 nad.. hihi untungggg tak.. beli bekas je.. lega sangat dekat semua yang membantu..

Persiapan seterusnya Photografer nad lah.. untuk pakej pertunangan nad dapat harga rm499.. gambar unlimited dan takde cas transport dikenakan dekat nad.. photografer tu sampai dekat dewan tu pukul 1.30 tengah hari dan majlis pulak start dalam pukul 3 macam tu.. dorang tunggu tangkap gambar sampai lah outdoor dan habis pukul 7 macam tu.. so bagi nad harga memang berbaloi dengan masa yang dorang habiskan dekat majlis nad nie.. gambar pulak memang cantik2 sangat.. photografer nad sampai dengan kekawan photografer jugak dalam 3 orang.. so memang best lah.. masa outdoor pulak ada lagi 2.. so total 5 orang hari tu.. hihi.. tak rugi ok.. nie di antara hasil yang dorang dah upload dekat fb.. hasil yang lain tunggu gambar siap ok..


 Untuk yang masih mencari photografer untuk majlis korang nad memang syorkan yang nie.. memang terbaik.. siap ajar korang cara nak posing lagi.. haa gituu..  bagi yang berminat boleh lah ke fb beliau dengan klik link nie SimplyCreationPhotography 

Nampak tak bantal yang nad pegang tu.. bantal tu dari kawan kepada kawan nad.. memang cantik comel sangat bantal tu.. ramai yang risik2 nad tanya dari mana bantal tu.. orang yang buat bantal tu dari shah alam.. so dia pos dekat nad sampai hari khamis.. hari jumaat tu nad dah cuti so memang sampai tepat pada masanya.. dia buat sebijik macam yang nad nak.. nanti kahwin nak order lagi lah..

Kalau berminat boleh ke fb button on dengan klik link nie.. hihi .. oklah so takat nie je persiapan pertunangan nad.. so tunggu entry hari majlis pertunangan nad pulak.. siap ada dayang2 yang cantik lagi.. so tungguuuuuu.... ^^ apepon selamat berpuasa untuk semua...



18 comments:

  1. cantik!teringat dulu masa majlis tunang hani.ada mini pelamin jugak.dgr jugak la soksek2 makcik2 kate dah macam nikah..tp lantakla kan...yg penting keluarga hani suke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hani.. itulah family nad pon ok and suka je mini pelamin tu.. so biarla ape orang nak cakap sebab yang nak bayar nye kita jugak kan.. kiki

      Delete
    2. wah. syok nye kak nad. hehe

      Delete
    3. wah. syok nye kak nad. hehe

      Delete
    4. wah. syok nye kak nad. hehe

      Delete
  2. cantiknya nad tunang. Eka udlu simple2 je. hehehe Pelamin pun makcik yg buatkan. Tupun ada yang bising kata membazir, kahwin nnti banyak nak pakai duit bla bla bla.

    Tapi eka rasa takdelah camtu, sebab banyak disponser. Family plak dua2 belah family besar. Memang ramailah yg datang. Hehehe

    Kawan pun ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam nad.. barang hantaran dan gift tu disponsor adik beradik.. so duit yang mana ada buat la yang mana kite nak tu.. bila lagi nak merasa camtu.. heee

      Delete
  3. tahniah Nad..sy tunang dlu pun simple je baju..tp ada jgk mini pelamin..mmg dgr jgkla ada org kt mmbazir..tp aslkn fmly suka, abaikan je ckp2 org tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. lagipun sekarang memang ramai yang buat mini pelamin rasanya.. terima kasihhh ye..

      Delete
  4. cantik sangat baju adik..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum dear, subhanallah. ini tunang macam nak nikah je. cantiklah nad. awak pun manis je saya tengok. bila langsungnya?
    *selamat berpuasa ye

    ReplyDelete
  6. sgt2 comel, sweet n ayu.. suka tgk!! muka mcm patong dh.. congrats yer! ;)

    ReplyDelete
  7. sis..sy mmg nak cr doorgift bag yg dlm gmbr doorgift bag yg 1st tu..kat page mne ye sis kt fb tu =)

    ReplyDelete
  8. kak nad, boleh bagi nama fb yg jual paper beg hijau tu?tq

    ReplyDelete
  9. salam kak nad bju akak tu cantik tau......sye tgok cantik la color peach n green...sye suke...nk tnye kat mne ye kak nad bli beg yg hjau de polcadot tu....

    ReplyDelete